Juhani Aho ja Ylä-Savo
Juhani Aho (Johannes Brofeldt) on yksi Suomen kansalliskirjailijoista, joka syntyi ja eli lapsuutensa Ylä-Savossa. Aho syntyi 11.9.1861 Lapinlahdella, Väärnin pappilassa. Hänen isänsä oli pappi Henrik Gustav Theodor Brofeldt ja äiti Karolina Fredrika Emilia Brofeldt. Juhani syntyi pappilan savusaunassa päreiden ja kynttilöiden valossa esikoisena perheeseen. Brofeldtit muuttivat Lapinlahdelta Iisalmeen Juhanin ollessa 4-vuotias. Isä Theodor nimitettiin Iisalmen apulaispapiksi ja perhe muutti Mansikkaniemen pikkupappilaan, jossa perhe eli vuoteen 1876 asti. Nykyisin Mansikkaniemen pikkupappilassa toimii Juhani Ahon museo.
Theodor Brofeldtin seuraava virkatalo oli Vieremän Kyrönniemen pappila, jossa hän vietti perheineen vuoden 1876–1883. Kyrönniemeltä Brofeldtit muuttivat vielä kirkkoherran virkataloon Iisalmen maineikkaaseen Isoon pappilaan vuonna 1883. Kyseinen pappilarakennus sijaitsee nykyisin Seurasaaressa.
Juhani Aho valmistui ylioppilaaksi Kuopion Lyseosta vuonna 1880, jonka jälkeen hän jatkoi opiskelua Helsingin Yliopistossa. Juhanin kirjailijaura alkoi vuonna 1884, ja hän työskenteli ammattikirjailijana ja sanomalehtimiehenä kuolemaansa asti. Ahoa pidetään ensimmäisen suomalaisena ammattikirjailijana ja hänelle povattiin useaan otteeseen myös kirjallisuuden Nobel-palkintoa.
Aho kuoli vuonna 1921 sairastuttuaan kurkkumätään. Hän kärsi jo ennestään sydämen laajentumisesta, mikä joudutti hänen menehtymistään. Hänet haudattiin lapsuudenmaisemiinsa Iisalmeen, ja hän sai mukaansa haudan lepoon rakkaimmat kalastusvälineensä.