Iisalmi
Taisteluiden ja tarinoiden Koljonvirta
”Oli Virran taistelu parhaillaan, hänen viimeisens’ oli tää; ja kaikki hetkestä riippui vaan, Fahlander, Malm ja Duncer alas rantaan rynnistää.” J.L.Runeberg: Vänrikki Stoolin tarinat. Luutnantti Ziden. Koljonvirran alueella käytiin Suomen sodan aikana taisteluita 25.10.1808 ja marraskuussa 10.-11. päivien välisenä yönä.
Lue lisää taisteluiden ja tarinoiden Koljonvirrasta »
Runnin kylpylä
Runnin Kylpylä sijaitsee Savon Sydämessä, 23 km Iisalmesta, kauniissa jokimaisemassa. Runni on Suomen vanhimpia kylpylöitä, jossa on vietetty elämyksellistä kylpyläelämää vuodesta 1904 lähtien. Runni on tullut kuuluisaksi jo 1750-luvulla löydetystä terveyslähteestään, josta vettä nautitaan yhä tänä päivänäkin.
Rukajärvi-keskus
Hotelli Iisalmen Seurahuoneen yhteydessä toimii Rukajärvi-keskus, joka esittelee näyttelyn kautta Rukajärvellä taistelleiden sotilaiden vaiheita. Rukajärvi-keskuksessa on esillä veteraanien rintamalla valmistamia puhdetyöesineitä ja taideteoksia, video- ja ääninauhoja, valokuvia, tietoja Rukajärvellä kaatuneista sotilaista ja alueen suunnan kenttävartiolinjan tukikohdista koordinaatein.
Lue lisää Rukajärvi-keskuksesta »
Raatihuone
Iisalmen torin tuntumassa sijaitsee komea uusrenessanssityylinen Raatihuone. Alun perin reaali- ja porvarikouluksi rakennettu rakennus valmistui vuonna 1899 ja talon suunnittelijana toimi kuopiolainen rakennusmestari P.J. Pitkänen. Rakennus toimi kouluna aina vuoteen 1932 saakka ja vuosien varrella rakennuksessa oli niin oppikoulu (1904–1927) kuin Iisalmen yhteislyseo (1927 – 1932).
Kustaa Aadolfin kirkko
Vuonna 1779 valmistunut Kustaa Aadolfin kirkko on vanhin Pohjois-Savon nykyisistä kirkkorakennuksista. Kirkon rakennusmestarina toimi kalajokelainen Simon Jylkkä-Silvén eli Jylhä (1747–1798). Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1780 kirkkoherra Johan Laguksen johdolla. Kirkon pääoven yläpuolelle kiinnitetty taulu, johon merkittiin rakennusvuosi ja hallitsija, sijaitsee nykyisin Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa.
Lue lisää Kustaa Aadolfin kirkosta »
Juhani Aho ja Ylä-Savo
Juhani Aho (Johannes Brofeldt) on yksi Suomen kansalliskirjailijoista, joka syntyi ja eli lapsuutensa Ylä-Savossa. Aho syntyi 11.9.1861 Lapinlahdella, Väärnin pappilassa. Hänen isänsä oli pappi Henrik Gustav Theodor Brofeldt ja äiti Karolina Fredrika Emilia Brofeldt. Juhani syntyi pappilan savusaunassa päreiden ja kynttilöiden valossa esikoisena perheeseen.