Verkkonäyttelyt
Savolaisherkut ja arjen antimet – ruokaperinne halki historian
Ruokailu on tapahtuma, joka on täynnä perinteitä ja historiaa. Monet asiat ovat ajan saatossa muuttuneet, mutta samalla vuosisadat ovat jättäneet jälkensä lautasillemme. Tule tutustumaan savolaisen ruoan tarinaan Kuopion kulttuurihistoriallisen museon uudessa Savolaisherkut ja arjen antimet -verkkonäyttelyssä.
Savolaisherkut ja arjen antimet verkkonäyttelyyn.
Suutarin kengissä
Suutarin kengissä -verkkonäyttelyssä voit tutustua suutarin ammattiin, kengän valmistuksen työvaiheisiin ja suomalaisten suursuosiossa olevaan kahvin juontiin! Näyttely koostuu 3D-esineistä ja äänikerronnasta sekä teemoja kuvittavista valokuvista, videoista ja syventävistä teksteistä. 3D-esineitä pystyy kääntelemään ja tarkastelemaan eri kulmista sekä läheltä että kaukaa. Verkkonäyttelyyn Suutarin kengissä -verkkosivulle.
Elämää ja ihmisiä Kuopiossa 1800-luvun lopulla
Verkkonäyttely on osa Vapaus, rakkaus, tasa-arvo. Salonkielämää Kuopiossa ja Helsingissä -näyttelyä. Verkkonäyttelyssä voit tutustua Kuopion kulttuurihistoriallisen museon upeisiin kuviin 1800-luvun lopun Kuopiosta. Sen keskiössä ovat asuminen, sosiaalinen elämä ja kulttuuri.
Ihmisen ihmeellisiä jälkiä
IHMISEN IHMEELLISIÄ JÄLKIÄ – Retkellä Pohjois-Savossa
Kulttuurihistoriallinen matkaopas
Matkakohteita on esihistorialliselta ajalta aina 1900-luvulle. Tiedot voit ottaa vaikka mobiililaitteeseen ja käydä paikan päällä. Pääkohteita näyttelyssä on 11, minkä lisäksi vinkataan lyhyesti myös muita samantyyppisiä kohteita maakunnassa.
Ajasta aikaan – Tuomiokirkko 200 vuotta
Kuopion tuomiokirkko rakennettiin keskelle kaupunkia korkealle Vahtivuoren mäelle. Se hallitsi maisemaa, lähestyi kulkija kaupungin keskustaa miltä suunnalta tahansa. Kaupunki ympärillä on kasvanut ja muuttunut. Verkkonäyttelyssä pääsee tutustumaan kaikkeen siihen, mitä nykypäivän Tuomiokirkossa kävijä ei pysty näkemään: sisätilojen eri aikojen asut ja käytöstä pois siirretyn esineistön.
Tuomiokirkko 200 vuotta -verkkonäyttelyyn.
Kuopion Tuomiokirkko 200 -ohjelmasarja Yle Puheen Aspektissa ja Kantti.netissä
Kuopion Tuomiokirkko 200 vuotta -ohjelmasarja kuultiin Yle Puheen Aspektissa maalis-huhtikuussa vuonna 2016.
la. 19.3. Museolehtori Sanna Reinikainen: Kansanperinne
la 26.3. Yli-intendentti Tapio Laaksonen: Kirkkoarkkitehtuuri
la 2.4. Intendentti Helka Väisänen: Kirkkotekstiilit ja käyttöesineistö
Yle 3.3.2016: Kirkon alta löytyneet sammakkokirstut kertovat – Taikuus oli voimissaan Suomessa vielä 1900-luvun alussa
PUUTALOASUMISEN IHANUUS – KURJUUS?
Asumista sodanjälkeisessä Kuopiossa
Uunilämmitys, kantovesi, vetoisat nurkat, narisevat lattiat, villasukat, perunakellari, pyykkinarut, yleinen sauna, hevostalli, syöttösika, ulkohuussi, pukkisänky, heteka, lutikat, DDT, putkiradio, naapurien yhteisöllisyys, kasvimaa pihalla, suojaisa piha, paljon leikkikavereita, esiliina, lippalakki, polvihousut…Aika kultaa muistot?
Puutaloasumisen ihanuus – kurjuus? -verkkonäyttelyyn.
Fiktiivisen Korhosten perheen äiti Maire piti blogia Onni asuu arjessa.
Videot
Indiana Jouko
Kulttuuri ammattina – museoarkeologi Jouko Aroalho
Kesäinen Kuopio
”Kesäinen Kuopio” kuvaesitys luo tunnelmia Kuopion kesistä 1800 -luvun lopulta alkaen. Näe kesäinen Väinölänniemi huimien uimamaistereiden silmin ja virittäydy piknik-tunnelmiin menneen ajan henkeen.
Puhelimen historia Pohjois-Savossa
Osuuskunta KPY, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo ja Media-Vesa Ky ovat yhteistyönä toteuttaneet elokuvan puhelimen historiasta Pohjois-Savossa. Netissä ja dvd-tallenteena julkaistava elokuva on samalla dokumentti KPY – sopivasti savolainen – 130 vuotta -juhlanäyttelystä. Elokuvan avulla näyttely säilyy verkkonäyttelynä. Kiinnostava dokumentti toimii myös opetusmateriaalina.