Kuopio
Hiihdon, yhdistetyn ja mäenlaskun historiaa Kuopiossa
Hiihdolla ja mäenlaskulla on Pohjois-Savossa ikivanhat perinteet. Savolaisilla on ollut omintakeinen suksimallinsakin, vaikka myöhemmin hiihtourheilun kehittyessä se sai väistyä etenkin kajaanilaisen ja Haapaveden mallin tieltä, samoin kuin vanhanaikainen yhdellä sauvalla hiihtokin.
Lue lisää talvilajien historiasta Kuopiossa »
Kuopion tuomiokirkko
Kuopion tuomiokirkko rakennettiin keskelle kaupunkia korkealle Vahtivuoren mäelle. Se hallitsi maisemaa, lähestyi kulkija kaupungin keskustaa miltä suunnalta tahansa. Kaupunki ympärillä on kasvanut ja muuttunut. Kuopion tuomiokirkko 200 vuotta -verkkonäyttelyssä pääset tutustumaan kaikkeen siihen, mitä nykypäivän Tuomiokirkossa kävijä ei pysty näkemään.
Lue lisää Kuopion tuomiokirkosta »
Kuopion rännikadut
Kuopion rännikatuverkko on ainutlaatuinen, sillä missään muussa Suomen kaupungissa ei ole samanlaista kahden erilevyisen kadun asemakaavaa. Maanmittari Pehr Kjellman laati vuonna 1775 Kuopiolle uuden kaavan. Olennainen piirre tässä ruutukaavassa on, että pääkatuja puolta kapeammat (noin 7,2 metriä leveät) rännikadut jakavat suurkorttelit neljään pienempään kortteliin.
Lue lisää Kuopion rännikaduista »
Minna Canth
Minna Canth, kirjailija, lehtinainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, uusien kansainvälisten aatteiden ja kulttuurivirtausten välittäjä, seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja ja liikenainen: www.minnansalonki.fi Minna Canthin huoneessa pääsee kävelemään Kuopion Kulttuurihistoriallisessa museossa, jossa Minnalle kuuluneet huonekalut ovat esillä.
Puijo
Puijo on Suomen tunnetuimpia, vanhimpia ja suosituimpia maisemamatkailukohteita. 1800-luvun alkuvuosikymmeninä Puijosta tuli kuopiolaisten suosima näköalapaikka. Tuolloin sen laelta näki kaskeamisen ja hakkuiden muokkaamien rinteiden yli laajan maiseman vielä ilman näkötornia. 1800-luvun puolivälissä Puijo oli jo yleisesti tunnettu matkailukohde.
Urheilua Väinölänniemellä yli vuosisadan ajan (1865–2005)
Huomattavin kaikista Pohjois-Savon juhlakentistä on epäilemättä Väinölänniemen luonnonkaunis urheilukenttä. Kansanjuhlien tyyssijana sillä jo alun perin oli keskeinen asema ja kauniimpaa kenttää on tuskin millään muulla kaupungillamme.
Lue lisää Väinölänniemeläisestä urheilusta »
Valokuvaaja Victor Barsokevitsch
Victor Barsokevitsch syntyi 22. marraskuuta 1863 Helsingissä. Hänen isänsä oli puolalainen sotilassoittaja Vicenti Barsokewitz. Isä toimi Turun pataljoonan sotilassoittajana, joka sijaitsi Turussa 1850-luvulla ja myöhemmin Helsingissä. Victor Barsokevitsch työskenteli konttoristina Helsingissä vuoteen 1887, jolloin hän meni naimisiin valokuvaaja Adéle Sallinin kanssa ja ryhtyi jatkamaan tämän valokuva-ateljeen toimintaa Kuopiossa.
Lue lisää Victor Barsokevitschista »