Niiniveden meijeri
Niiniveden osuusmeijerin kivestä tehty pääosa valmistui vuonna 1908. Tyyliltään kansallisromanttista jugendia edustavan rakennuksen erityisin piirre on rakennusmateriaalina oleva ulkopinnaltaan kuperaksi muotoiltu luonnonkivi. Rakennuksen suunnitteli viipurilainen A. Tikkanen.
Useimmat ajan meijerit tehtiin tiilestä. Niiniveden meijerin lisäksi on kiveä käytetty Pohjois-Savossa Keiteleen meijerissä, jossa seinien alaosa on kiveä. Ajan meijerit olivat rakennusteknisesti edistyksellisiä. Niistä saadut esimerkit edistivät esimerkiksi betonin käyttö maatilojen navettarakennuksissa.
Osuustoiminta-aate heräsi 1900-luvun alussa voimakkaasti. Tuolloin lähes jokaiseen Pohjois-Savon kuntaan toteutettiin yksi tai useampi osuusmeijeri ja osuuskauppa. Lisäksi uusien meijerien yhteyteen sijoittui muuta teollisuus- ja taloustoimintaa, erityisesti myllyjä, sahoja ja kauppoja.
Niiniveden meijerin viereen, rannan puolelle, tehtiin Vesannon osuuskaupan myymälä vuonna 1920. Vuodesta 1973 rakennus on ollut asuinkäytössä. Sen pihassa on vuodelta 1937 oleva varastorakennus.
Rannassa sijaitsi myös pieni satama. Vesiyhteydet olivat tärkeitä maidon ja erityisesti valmiiden meijerituotteiden kuljettamisessa.
Niiniveden meijeri lopetti toimintansa vuonna 1991. Meijerin ja entisen osuuskaupan kokonaisuus on luokiteltu maakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Lisäksi aivan meijerin vieressä sijaitsee entinen myllärin asuinmökki.