Lapinlahti-Seura ry.
Lapinlahti-Seuran tarkoituksena on toimia yhteisönä ihmisille, joita yhdistää Lapinlahti ja lapinlahtelaisuus. Haluamme lisätä Lapinlahden historian, perinteiden ja kulttuurin tuntemusta sekä vahvistaa ja vaalia yhteenkuuluvuutta ja kotiseutuhenkeä.Arvostamme vanhaa, mutta haluamme myös olla mukana nykypäivässä ja toimia oman kuntamme ja elinympäristömme kehittämiseksi.Toiminnassamme on keskeistä kulttuuriperinteen tallennus, museotoiminta, näyttelyt ja kotiseutukasvatus. Korostamme yhteistyötä ja haluamme toimia yhteistyössä koulujen, paikkakunnan eri kulttuurijärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Lapinlahti-Seura – alun perin Lapinlahden kotiseutuyhdistys – perustettiin vuonna 1952. Jäseniä vuonna 2015 oli seurassamme 75.
Otamme mielellämme vastaan seuramme sivuille sopivaa ja sitä täydentävää materiaalia, jos sinulla on sellaista, ota yhteyttä lapinlahtiseura@gmail.com tai Mirja Lehikoinen puh. 0500 870 835.
Museotoiminta
Vanhassa viljamakasiinissa on kotiseutumuseo. Sen esineistöstä on vuonna 2005 koottu Pappilan kivinavettaan (ent. Eemil Halosen museo) näyttely Elettiin sitä ennen vanhaan. Se kertoo Lapinlahden menneisyydestä jääkauden päättymisestä viime vuosikymmeniin. Näyttely on tarkoitettu pysyväksi ja suunnattu erityisesti peruskoulun opetukseen soveltuvaksi.
Lapinlahti ja lapinlahtelaisia Pekka Halosen taiteessa -verkkoaineisto valmistui taiteilijan juhlavuonna 2015. Aineisto löytyy Pulkka-sivujen Koe ja Opi -osiosta.
Riihiateljee
Kuvanveistäjä Eemil Halosen työtilana ja myöhemmin kipsien varastona toiminut ”kuvaliiteri”, entinen riihi, on kunnostettu. Kesäisin sitä voidaan käyttää kokoontumispaikkana ja taiteilijoiden työskentelytilana.
Kotiseutuarkisto
Lapinlahti-Seuran arkisto on sijoitettu kotiseutuarkistoon valtion virastotalon arkistotiloihin.
Myytävät ja lainattavat tuotteet
Myynnissä on kortteja vanhoista valokuvista sekä kuvanveistäjä Herman Joutsenen Imppa –pronssiveistos Imppa Ryynäsestä.
Lainattavissa on Koulunkäyntiä Lapinlahdella 1940 – 1950-luvulla – DVD ja oheisvihko valmistui vuonna 2014. Sen avulla voidaan tutustua entisajan koulukäyntiin nykykouluissa ja palauttaa mieleen koulumuistoja mm.palvelutaloissa ja eläkeläisten kokoontumispiireissä. Se on lainattavissa Lapinlahden ja Varpaisjärven kirjastoista sekä Lapinlahti-Seuralta.
Yhteystiedot: