Kiuruveden kotiseutumuseo

Heinä laitettu kuivumaan seipäille. Rivi seipäitä menee pellon poikki. Taka-alalla tuulimylly ja metsää. Punainen rakennus, jonka ikkunanpielet maalattu valkeiksi. Seinässä kyltti jossa lukee museo.

Kaupungin omistamaan Kiuruveden kotiseutumuseoon kuuluu esinemuseo ja savolainen pihapiiri rakennuksineen. Esinemuseo toimii kunnan entisessä viljamakasiinissa, jonka rakensi talonisäntä Antti Hyvärinen vuonna 1860. Makasiinin toiminta loppui 1940-luvulle tultaessa, ja se muutettiin siunauskappeliksi 1950-luvulla. Rakennus siirtyi museokäyttöön 1970-luvun lopulla

Esinemuseon alakerta on jaettu naisten ja miesten puoleen. Naisten puoli esittelee ruoanvalmistukseen, pyykinpesuun ja käsitöihin liittyvää esineistöä. Miesten puolella puolestaan on metsästys-, kalastus-, metsätyö- ja puhdevälineistöä.

Museon sisäkuva, jossa näkyy paljon esineistöä ja takaseinällä suuri kuva veneestä järvellä. Portaikko yläkertaan. Lattialla mattoja ja tavaroita, haarautuvien portaiden keskellä suuri mustavalkoinen valokuva.

Museon yläkerrassa on vuosittain vaihtuva näyttely museon kokoelmista. Lisäksi parvikaiteeseen on asetettu nähtäväksi Kiuruveden menneisyydestä kertova valokuvanäyttely ja lasivitriineissä on esillä esihistoriallisen ajan kivi- ja keramiikkaesineitä.

Punaruskea hirsinen rakennus, johon kaksi sisäänkäyntiä. Ikkunanpilet ja kuistit maalattu valkoisiksi. Vanha, matala hirsinen rakennus, jonka pitkällä seinustalla kaksi pientä ikkunaa.

Pihapiirin rakennuksiin kuuluvat Hyvärilän päärakennus (1916), maitolaituri (rakennettu noin v. 1960 ja kunnostettu v.2002), navetta (1872), karjalato (1880-luvulta), luhtiaitta (1793), jalka-aitta (mahdollisesti 1700-luvulta), niittylato, tuulimylly sekä savusauna (1920-luvulla). Pihapiirin päärakennus on sisustettu kuvaamaan maalaistalon sisustusta eri vuosikymmenillä. Luhtiaitassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä

Sohva, sohvapöytä, nojatuoleja ja muita huonekaluja harmaa seinäisessä huoneessa. Tuvan pitkä pöytä, jonka päällä astioita, toisella seinustalla uuni. Lattia on punaiseksi maalattua puuta, seinillä puolipaneelit.

Yhteystiedot:

Pääsymaksu: Vapaa pääsy
Yhteystiedot: Kiuruveden kotiseutumuseo, Kirkkoharjuntie 2, 74700 Kiuruvesi, p. 040 484 8929