Juhani Ahon museo

Juhani Ahon museossa vanhat esineet kiehtovine tarinoineen vievät sinut hetkeksi takaisin 1800-luvulle. Museossa pääset aistimaan, millaista oli Juhani Ahon (1861–1921) lapsuus ja nuoruus kauniissa pappilamiljöössä. Museo esittelee myös kansalliskirjailijamme myöhempiä vaiheita, ja löydät siellä muun muassa Ahon alkuperäisen kirjoituskoneen ja otteen yhdestä alkuperäiskäsikirjoituksesta. Juhani Ahon museo on yksi Suomen harvoista kirjailijamuseoista ja yksi Suomen yhdestätoista pappilamuseoista.

 

Juhani Ahon museota voidaan pitää monen ulottavuuden kulttuurihistoriallisena museona, jonka yhtenäinen pihapiiri muodostaa ulkomuseon. Museon päärakennuksena toimii Mansikkaniemen pikkupappila, jossa Ahon isä Theodor Brofeldt toimi kappalaisena vuosina 1865 – 1876. Museon pihapiirissä on kaksi aittaa, joita aikoinaan käytettiin säilytystiloina ja kesäisin nukkumapaikkoina. Aitoissa pidetään nykyisin vaihtuvia näyttelyitä.

Pihapiirin väentuvassa asuivat pappilan palvelusväki, ja siellä pidettiin myös kotikoulua. Nykyisin väentuvassa on henkilökunnan tilat sekä kokoelmien säilytystilat. Pihapiirissä on myös navetta ja sauna. Lisäksi museoalueelle on siirretty 1960-luvulla tuulimylly sekä Suomen sodan aikainen aitta.

 

Museon kokoelma koostuu Juhani Ahon ja hänen lapsuudenperheensä esineistöstä sekä yksityisiltä saaduista lahjoituksista. Esineet ajoittuvat 1800-luvun puolivälistä 1920-luvulle. Museon kokoelmiin kuuluu noin 500 esinettä.

Museon perusnäyttely on päärakennuksessa, joka on jaettu työhuoneeseen, saliin, ruokasaliin, makuuhuoneeseen ja keittiöön. Perusnäyttelyssä on Juhani Aholle kuuluneita esineitä sekä Iisalmen pappilan esineistöä.

Museolla järjestetään kesäisin myös tapahtumia.

Avoinna: 15.5. – 31.8. klo 10 – 18 päivittäin

Pääsymaksu: Aikuiset 3 €, lapset, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset 2 €, ryhmät (min. 15 hlöä) 2/1,5, €

Yhteystiedot: Juhani Ahon museo, Ouluntien 37, 74120 Iisalmi, p. 040 489 4026

www.iisalmi.fi/juhaniahonmuseo