Kansainvälisyyttä ja paikallista väriä

Taide-elämä kehittyi Suomessa 1800-luvun alkupuolella vaatimattomissa oloissa. Kotimaassa ei ollut tarjolla opetusta alalle, joten lahjakkaimpien oli hakeuduttava ulkomaille oppia saamaan. Säätyläiset tunsivat keskieurooppalaista taide-elämää ja halusivat samanlaista kulttuuria myös Suomeen. Saksalaisen mallin mukaan ideoitu Suomen Taideyhdistys perustettiin vuonna 1846, ja pian pääsi alkuun myös kotimainen taidekoulutus Turkuun ja Helsinkiin perustetuissa piirustuskouluissa. Jatko-opinnot oli edelleen suoritettava ulkomailla.

1800-luvun puolivälissä taiteilijoiden suosiossa olivat saksalaiset kaupungit. Kuopiolaisista taiteilijoista Magnus von Wright opiskeli lyhyen aikaa Düsseldorfissa ja Ferdinand von Wright Dresdenissä. Johan Fridolf Weurlander (1851-1900), kuopiolaisen postiljoonin poika, sai herätyksen taidemaalariksi 1870-luvun alussa ja innostui jatkamaan taideopintojaan Düsseldorfissa, vaikka kaupunki olikin jo menettämässä kiinnostavuuttaan taiteilijoiden silmissä. Pariisi oli nyt se kaupunki, jonne suomalaistaiteilijat hakeutuivat.

Talonpoikaisperheestä Lapinlahdelta lähtenyt Pekka Halonen (1865-1933) saapui 1880-luvulla Kuopioon apupojaksi arkkitehti Josef Stenbäckin johtamiin kirkonkorjaustöihin. Stenbäckin kannustamana Halonen hakeutui taideopintojen pariin. Hän teki ensimmäisen opintomatkansa Pariisiin syksyllä 1890, ja muutaman vuoden kuluttua Italian kaupunkeihin. Matkoistaan huolimatta Halonen tunnetaan ennen muuta savolaisen kansanelämän ja maiseman ikuistajana.

Kuopiosta tuli tuon ajan tunnetuin rahvaan parista lähtenyt taiteilija Juho Rissanen (1873-1950). Hän kuvasi osuvasti suomalaista kansaa, vaikka asui suurimman osan elämästään ulkomailla. Monet hänet maalaustensa savolaisista malleista on tunnistettu. Rissasen kuvasi heitä huumorilla ja lämpimällä myötätunnolla.

 

Sivun kuvat vasemmalta oikealle:
Berndt Lindholm, Kasken polttoa Savossa, 1872, öljyväri, (yksityiskohta). Yksityiskokoelma.
Pekka Halonen: Rantalaineita, 1895, öljyväri,(yksityiskohta), Kuopion luonnonystäväin Yhdistyksen kokoelma/ Kuopion taidemuseo.
Juho Rissanen: Vanha nainen, 1890-luku, vesiväri, hiili ja lyijykynä,(yksityiskohta), Kuopion taidemuseon kokoelma.